Ik ben ingeschreven, wat nu?
- Je krijgt van ons je inschrijvingsbewijs en je definitieve inschrijvingsnummer. Hou dit zeer goed bij.
- Je komt op de wachtlijst terecht. Waar je wilt wonen, de grootte van je gezin en de voorrangsregels bepalen je plaats op de wachtlijst. Hoelang je moet wachten, varieert dus tijdens je wachtperiode.
- Sta je vier jaar of langer ononderbroken op de wachtlijst en huur je dus op de private huurmarkt, dan kom je wellicht in aanmerking voor de maandelijkse huurpremie.
- Zodra jij aan de beurt bent op de wachtlijst, nodigen we je uit om je dossier te actualiseren en om de woning te komen bekijken. Dat doen we door je een brief te sturen. Zorg dus dat we altijd van jou het laatste adres hebben.
Wij actualiseren de wachtlijst minstens elke twee jaar in de oneven jaren (volgende keer in 2021). Dat wil zeggen dat we elke kandidaat-huurder vragen of hij/zij nog kandidaat wil blijven voor een woning. We sturen dan een brief. Kandidaat-huurders die niet (tijdig) reageren op deze brief, schrappen we van de wachtlijst.
Hernieuwing van je kandidatuur
In onze brief vragen we je om je kandidatuur te bevestigen. Ook vragen we je om te bewijzen dat je nog voldoet aan de inkomensvoorwaarde. Het is heel belangrijk dat je op deze brief antwoordt. Als je binnen de maand niet antwoordt, dan krijg je een herinneringsbrief. Beantwoord je deze brief ook niet binnen de 15 dagen, dan ben je niet meer ingeschreven voor een woning.
Opnieuw inschrijven
Je reageerde niet op onze brieven, maar wilt toch kandidaat blijven? Dan moet je helemaal opnieuw inschrijven. Je komt dan opnieuw helemaal onderaan de wachtlijst. Het is dus heel belangrijk om te antwoorden als je kandidaat wil blijven.
Verandert je gezin? Laat het ons binnen de maand weten. Dan passen we je aanvraag aan.
Mijn gezin wordt groter of kleiner
Je krijgt een kindje, er komt iemand bij je wonen of iemand verlaat je gezin? Laat het ons weten. Je komt misschien in aanmerking voor andere woningen, als je gezin groter of kleiner wordt.
Mijn partner en ik gaan uit elkaar
Je hebt samen met je partner één inschrijvingsnummer. Je wilt niet langer samen ingeschreven blijven of je wilt niet langer samen kandidaat zijn. Je hebt twee keuzes:
- Alleen jij of je partner blijft kandidaat. Dan krijgt die persoon het inschrijvingsnummer. De andere persoon schrappen we van de wachtlijst.
- Je wilt allebei kandidaat blijven. Dan kan slechts één persoon - diegene die aangeduid stond als de toekomstige referentiehuurder - het oorspronkelijk inschrijvingsnummer behouden. De andere persoon krijgt een inschrijvingsnummer gevormd door de datum waarop hij of zij is ingeschreven.
Bijvoorbeeld: Joris en Sanne zijn een koppel. Sanne is ingeschreven als kandidaat-huurder op 5 augustus 2012. Joris heeft zich later aangesloten bij haar kandidatuur op 15 oktober 2012. Ze gaan uit elkaar. Ze willen beiden nog kandidaat blijven voor een sociale huurwoning. Sanne was de referentiehuurder dus behoudt het inschrijvingsnummer (20120805x). Joris krijgt een nieuw inschrijvingsnummer dat gevormd wordt door de datum van zijn inschrijving en het laatste volgnummer van die dag (20121015x).
We kunnen je schrappen van de wachtlijst. Dat kan alleen in een aantal situaties.
- Je accepteerde een sociale woning.
- Je voldoet niet meer aan de inkomensvoorwaarde bij de actualisering van de wachtlijst.
- Je voldoet niet meer aan alle voorwaarden voor sociale verhuring als we je een gepaste woning aanbieden en je eerst gerangschikt stond.
- Je gaf bewust foute of onvolledige gegevens.
- Je weigert twee keer een gepaste woning. Of, je reageert tweemaal niet op onze brieven als we je een woning aanbieden.
Je kunt ook zelf vragen dat we je schrappen. Je stuurt ons hiervoor een brief.
De volgorde op de wachtlijst is de volgorde van de inschrijvingen. Als je inschrijft, kom je dus op de onderste plaats terecht. Voorbeeld: jij bent ingeschreven op plaats 100, dan krijgen eerst de 99 personen voor jou een woning.
Er zijn wel verschuivingen mogelijk. In verschillende situaties moeten we voorrang geven. Hieronder vind je alle voorrangsregels.
Voorrangsregels
De wet bepaalt de voorrangsregels. Ze staan in volgorde van belangrijkheid. We beginnen met de belangrijkste:
Personen met een fysieke beperking (voor aangepaste woningen)
Sommige woningen zijn aangepast om personen met een fysieke beperking zo comfortabel mogelijk te laten leven in hun woonst. We verhuren deze woningen bij voorrang aan personen die door hun beperking een aangepaste woning nodig hebben.
Kandidaat-huurders die gelijk kregen in een beroepsprocedure
Een kandidaat-huurder werd door een onterechte beslissing benadeeld bij toewijzing van een woning of hij kreeg geen nieuwe beslissing binnen de 30 dagen na ontvangst van de beoordeling van de toezichthouder. Deze kandidaat krijgt dan voorrang voor een sociale woning.
Huurders van onze huisvestingsmaatschappij die te groot of te klein wonen
Een huurder die ten gevolge van een gezinsuitbreiding door geboorte, adoptie of pleegzorg willen verhuizen naar een woning die aan de rationele bezetting voldoet.Het is wel belangrijk dat de huurder ons altijd stipt de wijzigingen in zijn gezinssituatie meldt. Kandidaat-huurders waarvan de gezinsherening plaatsvond. Het is belangrijk dat de kandidaat de gezinshereniging bij inschrijving meldt.
Huurders van onze huisvestingsmaatschappij die moeten verhuizen omdat we hun woning renoveren of afbreken
Deze huurders moeten niet voldoen aan de voorwaarden. Ze krijgen voorrang om te verhuizen naar een andere sociale woning.
Kandidaat-huurders die in een van de volgende situaties wonen
- De woning is niet geschikt om in te wonen. De wooninspecteur stelde dit in een proces-verbaal vast.
- De woning is onbewoonbaar of ongeschikt verklaard.
Een minderjarige kandidaat-huurder die ontvoogd is
Extra voorrangsregels
Kandidaat-huurders die een lokale binding hebben met Kuurne
- kandidaat-huurders die in de periode van 10 jaar minstens 3 jaar inwoner zijn geweest van de gemeente Kuurne.
- Kandidaat-huurder die 15 jaar aan een stuk inwoner zijn geweest van de gemeente Kuurne.
Het lokaal toewijzingsreglement
Via een lokaal toewijzingsreglement krijgt de gemeente Kuurne de mogelijkheid om eigen accenten te leggen in de toewijzingen van sociale huurwoningen.
De 22 gelijksvloerse éénslaapkamerappartementen in Ter Groenen Boomgaard worden gereserveerd voor mensen met een zorgprofiel die nog zelfstandig kunnen wonen, maar de nodige ondersteuning nodig hebben. Volgende doelgroep komt in aanmerking:
- Voor personen met een beperking is er een B- en P-waarde van 1,2 of 3 op basis van het zorgzwaarteinstrument. (B-waarde= nood aan begeleidingen P-waarde =nood aan permanentie of toezicht overdag). Hebt u sinds 1 april 2016 de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen en is uw zorgzwaarte daarbij bepaald? Dan kunt u de B- en P-waarden die aan u toegekend zijn, raadplegen in mijnvaph.be. Indien u nog geen aanvraag hebt ingediend; moet je contact nemen met en multidisciplinair team (is een dienst die personen met een (vermoeden van) handicap bijstaat bij de aanvraag voor ondersteuning bij het VAPH) uit je regio.
- Voor het bepalen van het zorgprofiel van andere kandidaat-huurders, is er een BEL-score tussen de 28 en 34 punten . Er is een minimumleeftijd van 25 jaar om een BEL-score aan te vragen. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan contact op met Sarah Claeys van het OCMW op het nummer 056/73 70 10.
Volgende appartementen, op adresniveau, worden prioritair aan deze doelgroep toegewezen:
- Ter Groenen Boomgaard 6 - 8 - 10 - 12 - 14 - 16 - 18 - 20 - 31 - 33 - 35 - 37 - 41 -43 - 45 - 47 - 49 - 51 - 53 - 55 - 57 - 59
! Opgelet: het is niet zo dat er nu 22 appartementen leeg staan, deze zijn nog allemaal bewoond. Het is pas als er een opzeg komt, dat we toewijzen via het lokaal toewijzingsreglement.
Uitzonderingen mogelijk
Soms kunnen we afwijken van deze toewijzingsregels. Dat kan alleen bij bijzondere sociale omstandigheden. Dit kan enkel op basis van heel strikte voorwaarden en moet goedgekeurd worden door de Raad van bestuur en de inspectie van het departement Wonen.
Privacyverklaring
Gebruik de knop hieronder om te zien hoe wij uw gegevens verwerken.
Privacy verklaring